Horendol van loeiende alarmen van scooters

Vandaag in de Metro:

Horendol van loeiende alarmen van scooters
(Ook op de Zeedijk staan dagelijks scooters onnodig te loeien!)

Knipsel

Met de groeiende populariteit van scooters, groeit ook de irritatie onder Amsterdammers over de alarmen op de voertuigen die dag en nacht af gaan. Zelfs bij een zware vrachtwagen die door de straat rijdt, kan de oorverdovende sirene al gaan loeien. „Dagelijks worden de bewoners van de Elandsgracht meerdere keren per dag getrakteerd op snerpende scooteralarmen”, schrijft een wanhopige inwoner aan het stadsbestuur. „Ik stel vast dat dergelijkse alarmen in 999 van de 1000 gevallen geen enkel doel dienen.”

Lees ook: Man herkent gestolen scooter aan geluid

Hij pleit er bij het stadsbestuur voor iets te ondernemen tegen deze vorm van overlast. Bijvoorbeeld door voorlichting of regelgevig. En hij is zeker niet de enige Amsterdammer die vanwege dit probleem niet gecharmeerd is van scooters. Niet alleen in de binnenstad met een hoge concentratie aan deze gemotoriseerde voertuigen, maar ook in rustigere straten worden mensen er horendol van. „Een loeiend alarm in een stille straat klinkt ’s nachts en ’s ochtendsvroeg oorverdovend. Je schrikt je rot”, zegt Huib Tervoort uit de Michelangelostraat. Een scooter stond geregeld pal onder zijn slaapkamerraam geparkeerd. „Ik heb op het punt gestaan het alarm er zelf uit te slopen. Maar ik denk dat er veel klachten zijn gekomen van mensen uit de straat, want plotseling hield het op.”

WINDVLAAG

Bij een windvlaag of een voetganger die de scooter aantikt, gaat het alarm vaak al af. Het nut van de scooteralarmen wordt betwijfeld door de gedupeerden. Velen zien nooit de eigenaar op zijn bezit af rennen, zodra het geluid klinkt. Maar volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (SAV) heeft het wel degelijk zin een alarm in te bouwen. „Er zijn regels voor hoe lang en hoe hard een alarm mag tetteren en dat weten de dieven ook”, zegt Werner Postma van SAV. „Ze willen niet het risico lopen aangehouden te worden met een piepende scooter in de hand. Iedereen weet dan dat hij niet de juiste code heeft om het alarm te deactiveren.”

WEL EFFECT

Voor scooters bestaan geen gecertificeerde alarmsystemen zoals voor auto’s. Daar is volgens Postma geen vraag naar, en dus geen markt voor. Maar dat wil niet zeggen dat de systemen gevoeliger of slechter zijn. „Misschien staat het alarm bij de een scherper afgesteld dan bij de ander, maar er zijn regels waaraan een systeem moet voldoen. Het maakt misschien lawaai, maar een alarm heeft wel degelijk effect.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s