Zeedijk, bevrijding mei 1945

Zeedijk 5 mei 1945

Deze aquarel van Piet Spijker toont hoe de bevrijding op 8 mei 1945 uitbundig gevierd werd op de Zeedijk.

Bevrijding

Op 5 mei 1945 had de Duitse bezetter gecapituleerd. Het betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 8 mei trokken Canadese bevrijders via de Berlagebrug Amsterdam binnen. De Amsterdammers waren massaal uitgelopen om de Canadezen te begroeten. Het was het startsein voor de bevrijdingsfeesten, die die hele zomer zouden duren.

Piet Spijker

Piet Spijker maakte een impressionistische aquarel van het bevrijdingsfeest op de Zeedijk, met op de achtergrond de Waag op de Nieuwmarkt. Spijker (1905-1972) was reclametekenaar. Tijdens de oorlog woonde hij aan de Cornelis Krusemanstraat in Zuid. Na de bevrijding tekende hij de feesten in verschillende delen van de stad: op de Dam, het Leidseplein, het Museumplein, en dus de Zeedijk. De tekening geeft de feestelijke sfeer goed weer, met een wirwar van kleur en beweging van vlaggen en dansende mensen.

Schaduw

Er lag wel een schaduw over het bevrijdingsfeest. De dag ervoor, op 7 mei, waren duizenden Amsterdammers al naar de Dam getrokken om de bevrijding te vieren en te dansen bij een draaiorgel. Het feest was veranderd in een bloedbad toen Duitse mariniers opeens het vuur openden op de menigte. Er vielen 22 doden en meer dan honderd gewonden. Veel Amsterdammers waren er bovendien slecht aan toe, na de Hongerwinter, en de omvang van de Jodenvervolging werd na de bevrijding pas goed duidelijk. Bekijk de aquarel in de Beeldbank van het stadsarchief>>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s