BOB-raadpleging SamenZeedijk; samen keuzes maken en rekening houden met elkaars soms conflicterende belangen.

BOB-raadpleging huisvuil ophaaltijden

BOB-raadpleging SamenZeedijk (samen keuzes maken)

Tijdens de interviews in het kader van het project Zeedijk Toekomst is gebleken dat veel bewoners, ondernemers en buren van de Zeedijk zich storen aan de enorme afvalbergen op de Zeedijk.  Er ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties door, het is slecht voor het straatbeeld en imago van de Zeedijk en in de zomer ruikt het niet altijd even fris.

VERKIEZINGEN-STEMMEN-2006Gelukkig houden steeds meer bewoners en ondernemers zich aan de afvaltijden waardoor al veel verbeterd is.
Voorgesteld is om het huisafval weer  ’s morgens tussen 9.00 u en 10.00 uur op te halen.  Iedereen mag dan het afval op straat aanbieden vanaf 6.30 uur.

Over dit voorstel gaan we, zoals eerder aangekondigd, een BOB-raadpleging organiseren. Een BOB-raadpleging is ons eigen Zeedijk referendum.

Het voorstel is om gedurende een periode van drie maanden een proef te nemen met de voorgestelde ophaaltijden.  Die proef kan alleen maar slagen als de BOB’s ook bewust kiezen voor zo’n proef. Na afloop van die drie maanden organiseren we dan een nieuwe BOB-raadpleging met de vraag of de afvalophaaltijden definitief moeten veranderen of dat we terug moeten naar de oude (huidige) afvalophaaltijden.

stemmen-1024x681Wij zijn echter alleen voorstander van een dergelijke proef als we vooraf met de gemeente duidelijke afspraken kunnen maken over het handhaven van de afspraken. Niemand wil immers dat de Zeedijk’s avonds of ’s nachts al een vuilnisbelt is.
Die afspraken willen wij op papier vastleggen. Concreet willen we dus dat de gemeente boetes gaat uitdelen als  BOB’s zich niet houden aan de aanbiedingstijden voor zowel het huis- als bedrijfsafval.
Wil de gemeente dit niet (schriftelijk) garanderen dan heeft een proef ook geen zin.

Gebaseerd op het bovenstaande vragen wij heel eenvoudig:

 • Bent u voor de proef
 • Bent u tegen de proef
 • Of heeft u geen voorkeur

Als u niet ‘stemt’ dan gaat u automatisch akkoord met de uitslag van de BOB-raadpleging. 

U kunt stemmen tot 20 juni a.s.

Dan worden de stemmen geteld tijdens een openbare bijeenkomst. Het exacte moment en de locatie maken we op korte termijn bekend op onze website SamenZeedijk.nl  en facebookpagina.

20 JUNI 2015Niemand kan voor 20 juni zien hoeveel mensen gestemd hebben en wat de stand van zaken is.  Hoe dit precies georganiseerd is kunt u lezen op de website SamenZeedijk.nl

Per adres mag maar één keer gestemd worden. Ondernemer die ook op de Zeedijk wonen krijgen één stem als bewoner en één stem als ondernemer.
Anoniem stemmen is niet mogelijk. Maar uiteraard gaan wij vertrouwelijk om met uw gegevens en uw keuze.
U mag niet iemand anders machtigen om namens u te stemmen. Dus geen stemmen bij volmacht.

Hieronder nog eens de voor- en nadelen van het wijzigen van de huisvuilophaaltijden.  Belangrijk; het gaat alleen over het huisvuil, dus niet over het bedrijfsafval!! 

digitaal stemmenOp deze webpagina en op Facebook kunnen alle BOB’s met elkaar van gedachten wisselen over het voorstel.

U ontvangt vrijdag of zaterdag onze nieuwsbrief  met als bijlage uw persoonlijke persoonlijke oproep om te ‘stemmen’.  Op deze oproep staat ook uw eigen unieke pincode. Deze heeft u nodig om uw stem uit te brengen. Daarnaast ontvangt u ook een link naar een webpagina om  uw stem uit te brengen.

SamenZeedijk betekent ook samen keuzes maken en rekening houden met elkaars conflicterende belangen!

 

Mogelijke  voordelen:

 • ’s ochtends wordt de straat nog niet zo intensief gebruikt door voetgangers en fietsen als ’s avonds. Omdat
  ’s avonds het voetgangersgebied vol staat met afval worden de voetgangers min of meer gedwongen om op straat te gaan lopen. Als ze dat eenmaal doen gaan ze niet meer terug naar het trottoir. Dat heeft dan ook geen zin, want na een paar meter staat er weer veel afval.
  ’s morgens zijn er veel minder voetgangers en fietsers;  het komt de verkeersveiligheid dus ten goede.
 • Aan het einde van de middag en het begin van de avond passeren de meeste mensen de Zeedijk. Dat zijn potentiële klanten van de Zeedijk ondernemers en met name de horeca. Een drankje of hapje doen met zicht op een stinkende afvalberg, werkt niet uitnodigend. Daarnaast letten passanten vooral op hun verkeersveiligheid ipv op de etalages etc.
  Het is niet uitgesloten dat de omzet van de bedrijven stijgt als voortaan
  ’s morgens het afval wordt opgehaald.
 • Het meeste afval wordt bij restaurants geproduceerd vanaf 18.00 uur. Dat betekent dat een groot gedeelte van het afval meer dan 20 uur staat te stinken in de bedrijfsruimtes. Door het ’s morgens te laten ophalen zal dit veel minder zijn.
 • Vooral bij tropische temperaturen gaat het afval snel stinken. Dat is vervelend voor alle BOB’s, maar ook voor de bezoekers van de Zeedijk.
 • Een veel mooier, verzorgder maar vooral uitnodigender straatbeeld.
  Dat is dus positief voor alle foto’s die op de Zeedijk gemaakt worden.
  Ze gaan immers de hele wereld over!

Mogelijke nadelen:

 • Dat mensen tegen de afspraken toch al ’s avonds het afval buiten plaatsen. Dat is zeer slecht voor het straatbeeld en kan ook ongedierte aantrekken. Daarnaast is het zeker niet uitgesloten dat zakken kapot worden geknipt door mensen die op zoek zijn naar voedsel en/ of waardevolle voorwerpen. Of gewoon uit (dronken) vandalisme. Handhaving met forste boetes is dan noodzakelijk.
 • Bij een aantal bedrijven is nu ’s morgens niemand aanwezig. Het aanpassen van het werkrooster van bijvoorbeeld de schoonmakers is mogelijk noodzakelijk.  Dit kan ook opgelost worden door afspraken te maken met collega’s of buren.

 
Afval ophaaltijden Zeedijk

 

 SAMSUNG CAMERA PICTURES

 


 SamenZeedijk; samen keuzes maken en rekening houden met elkaars soms conflicterende belangen.

(Bewoners, ondernemers en buren!)

9 gedachtes over “BOB-raadpleging SamenZeedijk; samen keuzes maken en rekening houden met elkaars soms conflicterende belangen.

 1. Eh…waar zijn die stemformulieren voor de raadpleging dan? Wel een papieren nieuwsbrief gekregen maar zonder bijlage.

  • Beste Eddy,

   Je hebt inmiddels een kopie ontvangen per mail.
   Excuses dat het biljet niet bezorgd is. Maar ja, soms gaan er dingen wel eens mis. Het bezorgen was in elk geval een flinke klus door de pincodes. Normaal duurt het bezorgen van de nieuwsbrieven een klein uurtje. Deze keer was dat meer dan drie uur.

   Bestuur SamenZeedijk i.o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s