Geachte Burgemeester, verkwansel de Zeedijk niet!

NV Zeedijk bestaat dertig jaar!  Van Europees afvoerputje, naar trots voorbeeld!

Onze’ Ton is dan wel afgetreden als bestuurslid van SamenZeedijk, zijn betrokkenheid is zeker niet afgenomen. Op persoonlijke titel heeft hij opnieuw een duidelijke brief verstuurd naar Burgemeester van der Laan.  Een verkorte versie is vandaag in het Parool gepubliceerd.  Hieronder de volledig brief.

 

Geachte Burgemeester,

 

De NV Zeedijk viert haar dertig jarig bestaan.  De geschiedenis van de Zeedijk is bij veel Amsterdammers wel bekend.  Onze Zeedijk stond dertig jaar geleden bekend als het afvoerputje van Europa door het falende gedoogdbeleid van de gemeente. Junks, dealers, pooiers en zware criminelen  maakten van de Zeedijk een no go area, waar zelfs de Politie nauwelijks meer doorheen durfde te lopen.  Bewoners en ondernemers vertrokken en in die panden kwam nog meer gespuis.

Een paar bewoners en ondernemers lieten zich niet verjagen en na veel protesten op het stadhuis werd dan eindelijk ingegrepen.  De mensen die dat ingrijpen toen hebben afgedwongen mogen daar nog steeds trots op zijn! De gemeente die het toen ze ver heeft laten komen mag zich nu nog diep schamen, het was een onacceptabel wanbeleid, waarvoor ze mijn inziens zelfs persoonlijk vervolgd hadden moeten worden.
Nu 30 jaar later is het nog steeds de moeite waard om eens te onderzoeken hoe dat toen allemaal zover heeft kunnen komen. Corruptie bij de Politie was toen bekend, maar hoe zat het op het stadhuis en in de gemeenteraad?  Was corruptie de reden dat er veel te laat werd ingegrepen?

Maar nu is het feest!
  Met succes is er ingegrepen door de waardeloze panden op te kopen, junks, dealers en pooiers te verjagen en van de Zeedijk een leefbare straat te maken. De NV Zeedijk heeft daar zeer hard aan gewerkt. En met een groot succes. Was de Zeedijk eerst het afvoerputje van Europa waar al het gespuis naar toe kwam, jaren later kwam heel de wereld kijken hoe van zo’n verloederd gebied weer een prachtige woonwijk is gemaakt.  Het model NV Zeedijk als een voorbeeld voor de wereld.

Jammer is dat alleen in de andere Nederlandse gemeente het voorbeeld van de NV Zeedijk minder is gevolgd.  Een aantal jaren geleden was er een discussie over Vogelaarswijken. Wijken in verval en met veel achterstandsproblemen.  Daar is veel geld in gestopt met maar weinig resultaat.  In de Zeedijk werd weinig geld gestopt met een groot resultaat.   Een prachtig resultaat! Top!

De NV Zeedijk viert nu bij haar dertig jarig bestaan terecht feest. En bij een feest hoort ook een mooi cadeau van onze Burgemeester.   Ik hoop dat de Burgemeester als  cadeau geeft de garantie dat de NV Zeedijk nog minimaal dertig jaar zelfstandig mag blijven bestaan, zodat het karwei ook afgemaakt kan worden.   Helaas speelt onze Burgmeester met het plan om van de NV Zeedijk kleingeld te maken en de opbrengst te investeren in de Wallen. De bodemloze put van Amsterdam, waar al veel te veel geld in is verdwenen zonder zichtbaar resultaat.

Meneer de Burgemeester, de Zeedijk is nog altijd een kwetsbaar gebied. Dat zal ook zo blijven omdat het grenst aan een gebied waar de gemeente onvoldoende grip op heeft.  Daarom is het belangrijk dat de NV Zeedijk blijft bestaan. De NV heeft nu redelijk grip op het gebied en is zeer goed geïnformeerd over de dagelijkse gang van zaken en grijpt ondanks de beperkte mogelijkheden regelmatig in.
Meneer de Burgemeester, eerder schreef ik u dat het niet goed gaat met de Zeedijk door een aantal verschillende factoren. De straat glijdt weer af, verloederd weer en de betrokkenheid van veel ondernemers die verdwijnt weer.  De Zeedijk wordt stapje voor stapje weer een straat waar de zakken worden gevuld ten koste van de leefbaarheid.  Daarom doe ik een dringend beroep op u om de NV Zeedijk te versterken ipv van te verkwanselen!  De NV is een groot succes, maar het kan nog beter!

Janny Alberts (Directeur NV Zeedijk)
Janny Alberts (Directeur NV Zeedijk)

De afgelopen jaren heb ik door het project Zeedijk Toekomst en de aanstaande oprichting van de buurtvereniging SamenZeedijk herhaaldelijk mogen samenwerken met de NV Zeedijk.   Dat was heel prettig. Van dichtbij heb ik mogen ervaren dat ze zich allemaal heel gedreven, betrokken en enthousiast  inzetten voor ‘onze’ Zeedijk. Wat een kanjers.  Veel  respect heb ik voor al die mensen die voor de NV Zeedijk hebben gewerkt en nog werken, maar  in het bijzonder voor de huidige directeur Janny Alberts.  Ze is verguisd en geliefd, maar voor mij in elk geval een kanjer!

Gefeliciteerd gemeente Amsterdam met het 30 jarig bestaan van de NV Zeedijk.   Een top prestatie!

 

Ton Jacobs

Bewoner Zeedijk

Oud projectleider Zeedijk Toekomst
Oud bestuurslid SamenZeedijk i.o

De vorige brief van Ton: Geachte Burgemeeester, het gaat niet goed met de Zeedijk >>>>

Een gedachte over “Geachte Burgemeester, verkwansel de Zeedijk niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s