Van wie is de stad? Over bierfietsen, touringcars en grenzen van groei

(Voor de mensen die dit debat nog niet gezien hebben)

Bierfietsen, rondvaartboten, touringcars, gevaarlijk toeristen op een macbike en – de nieuwste trend – de hottugs, een varend bad in de grachten.

Het toerisme in Amsterdam groeit gestaag. Sterker nog: naar verwachting zal de stad in 2030 overspoeld worden door twee keerzoveel toeristen als nu. Raakt de balans tussen leefbaarheid en toerisme zoek? Iedereen heeft er een mening over maar hoe zit het nou eigenlijk echt?

Stevenen we af op het creëren van een onleefbaar openluchtmuseum of moet de Amsterdammer juist dankbaar zijn voor de groei van de werkgelegenheid en het rijke culturele aanbod dat de toeristische industrie aanwakkert? Moeten we niet wat meer trots, gastvrij en begripvol zijn in plaats van de toerist van zijn sokken te fietsen?

Van wie is de stad: van iedereen, van niemand? Wanneer tellen de economische belangen van de stad zwaarder dan de maatschappelijke belangen van de bewoners, en andersom? Amsterdam staat niet als eerste voor dit vraagstuk: Barcelona, Londen, Parijs en Venetië gingen ons voor.

In dit programma hoor je hoe het echt zit en gaan we op zoek naar waar het precies wringt. En wellicht kijk jij na deze avond met heel andere ogen naar de toerist.

Knipsel

http://www.felixmeritis.nl/agenda/267-van-wie-is-de-stad/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s