SamenZeedijk ‘claimt’ AIRBNB miljoenen voor handhaving

Onlangs had de gemeente Amsterdam een financiële meevaller door een afdracht toeristenbelasting van AIRBNB. SamenZeedijk is van mening dat door de komst van meer toeristen veel meer handhaving nodig is. Het is dan ook logisch dat de extra miljoenen worden gestopt in meer handhaving.  Hieronder ons voorstel .

Knipsel
——————————————————

Aan de B & W
Gemeente raad Amsterdam

Geachte gemeenteraad,

Eind  oktober is bekend geworden dat de gemeente Amsterdam Euro 5,5 miljoen ontvangt aan toeristenbelasting via AIRBNB. Het is de eerste keer dat AIRBNB deze afdracht doet.

De inkomsten uit toeristenbelasting zullen, naar verwachting, de komende jaren verder toenemen doordat steeds meer toeristen naar onze stad zullen komen. Dat is uiteraard prachtig, maar heeft ook een keerzijde, namelijk een zwaardere belasting van het kleine historische centrum van Amsterdam. Het evenwicht van wonen, werken en uitgaan in Amsterdam wordt dan nog verder structureel verstoord.

Door de enorme groei van het toerisme is een verhoging van die budgetten volgens ons gewenst, noodzakelijk zelfs. De groei van de toeristenstroom en de daarmee gepaard gaande groei van overlast, op diverse vlakken, maakt snel ingrijpen verstandig en noodzakelijk. Door nu in te grijpen wordt de leefbaarheid van de binnenstad verbetert en zal de groeiende weerstand tegen het groeiend aantal toeristen afnemen.

SamenZeedijk stelt voor dat de (extra) opbrengsten van de toeristenbelasting worden geoormerkt en voor 75 procent worden besteed aan het structureel uitbreiden van de handhavingcapaciteit van de gemeente. Het resterende gedeelte kan dan worden besteed aan het vergroten van de schoonmaakcapaciteit. 
Het huidige handhavingsbeleid is ons inziens onvoldoende. Er is sprake van structureel te weinig handhavers, waardoor overlast niet op tijd gesignaleerd en verholpen wordt . 
Bewoners moeten eerst klagen voordat handhaving in actie komt, dat is vaak te laat. Bewoners gaan pas klagen als de overlast al geëscaleerd is, hierdoor ontstaan onnodig veel conflicten. 

Wij zijn van mening dat handhaving elke dag in elke straat zichtbaar aanwezig moet zijn en dan ook handhaaft. Dat hoeft niet met een boete, of officiële waarschuwing, maar het liefst met een goed gesprek. Daarnaast lijkt het ons gewenst dat handhaving ook in burger aanwezig moet zijn om overlast te kunnen signaleren. Het is belangrijk dat niet gewacht wordt met handhaven tot er klachten zijn maar dat proactief gekeken wordt naar zaken die overlast, kunnen, veroorzaken en door goed handhaven die overlast te voorkomen. Zo blijft de Amsterdamse binnenstad leefbaar!

Vorige week werd bekend dat PostNL de postbodes wil gaan inzetten als de ‘oren en ogen’ van de gemeente. Dat lijkt ons een prima plan!  Het lijkt ons een goed plan om samen met diverse buurt- en bewonersorganisaties en PostNL een pilot wordt uitgewerkt voor het gebied 1012.

In een interview merkte de Burgemeester op dat de stad primair is voor de bewoners. Die opmerking verheugde ons en waarschijnlijk veel bewoners van de binnenstad omdat juist de bewoners van de binnenstad steeds vaker de indruk hebben dat het historisch centrum onderdeel is van een verdienmodel waarbij de bewoners over het hoofd worden gezien of worden beoordeeld als element waardoor de winstcijfers negatief beïnvloed worden. Bovenstaande plan lijkt ons een goed signaal dat bewoners inderdaad een belangrijk, het belangrijkste, onderdeel van Amsterdam zijn.

Wij zijn benieuwd naar uw reactie op onze voorstellen

Met vriendelijke groeten,

Namens het bestuur van SamenZeedijk

Remco Kamlag
Voorzitter

Artikel Parool >>>
Artikel Parool over de Postbode moet oren en ogen van de wijk worden >>>

Knipsel

3 gedachtes over “SamenZeedijk ‘claimt’ AIRBNB miljoenen voor handhaving

  1. […] Een mooi artikel vandaag in het Parool. Jammer dat er nog ontbreekt hoe de overlast verder teruggedrongen kan worden. SamenZeedijk heeft hiervoor een aantal voorstellen bij de stadsbestuur ingediend, maar helaas nog geen reactie ontvangen.  (Verminderen van het aantal decibels bij (Zeedijk) evenementen en minimaal 5,5 miljoen structureel extra voor handhaving) […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s