Geachte Burgemeester, het gaat niet goed met ‘onze’ Zeedijk

opinie

 

Het gaat niet goed met  de Zeedijk, dat is de strekking van een brief die ‘onze’ Ton gisteren stuurde naar de Burgemeester, gemeenteraad, bestuurscommissie  en anderen.  Ton Jacobs schreef deze brief op persoonlijke titel. Hieronder zijn brief.

 

Aan:

Burgemeester van der Laan
Gemeenteraad Amsterdam

Bestuurscommissie Stadsdeel Centrum
Politieke partijen Amsterdam

 

Amsterdam, 27 augustus 2015

 

 

Geachte heer / mevrouw,

Deze week vroeg de directeur van de NV Zeedijk aandacht voor het fout geld wat terug keert op de Zeedijk en al veel langer circuleert in het gebied 1012. De laatste maanden zijn veel ondernemers op de zeedijk benaderd om hun zaak te verkopen. De biedingen zijn enorm en met ‘normaal’ ondernemen nauwelijks meer terug te verdienen.

Iedereen kan het zien, de Zeedijk verandert in een hele korte tijd. De diversiteit neemt af en er zijn ondernemingen waar je nauwelijks klanten ziet, maar die schijnbaar toch kunnen bestaan.(Heel interessant!)

Maar de problemen op de Zeedijk zijn nog erger dan de directeur van de NV ze schetst. De leefbaarheid van de straat verzwakt door verschillende factoren. Het aantal bezoekers stijgt enorm, vooral nieuwe ondernemers houden zich niet aan de regels en de  handhaving is ook op de Zeedijk helaas onvoldoende.
Beetje bij beetje worden daardoor grenzen stelselmatig verlegd. De grip van de overheid en de NV Zeedijk op de Zeedijk wordt daardoor steeds minder. Het schrikbeeld van bewoners is dat de Zeedijk op de Warmoesstraat gaat lijken. Verwarmoestratisering van de zeedijk wordt dat genoemd. Maar in mijn visie is dat zelfs nog een onderschatting van het probleem.

Want is de gemeente niet de grip kwijt op het hele gebied tussen Spui en de Geldersekade?  Het gebied wordt steeds drukker, de diversiteit verdwijnt, het aantal straatdealers stijgt en de onbegrijpelijk verkopen van bedrijven neemt toe. De druk voor bewoners wordt steeds groter en je kunt je zelfs niet meer voorstellen dat mensen nog willen wonen in straten zoals de Lange Niezel, Warmoesstraat en Oudezijdsvoorburgwal. Zoals een buurman het noemde: de bewonershel van 1012

Als bewoner van de Zeedijk maak ik mij hier uiteraard zorgen over. Hoe lang zal het nog duren voordat de Zeedijk het zelfde lot ondergaat als de Warmoesstraat en Lange Niezel?  Hoelang is ‘mijn’ Zeedijk nog bewoonbaar? 

Na de herovering op de Junks en dealers was de Zeedijk een straat waar Amsterdam trots op mocht zijn. Een verpauperd gebied compleet hersteld. Een voorbeeld voor veel andere grote steden. Internationaal was er belangstelling voor het behaalde resultaat.
De Zeedijk was  een voorbeeld voor de ‘Vogelaarswijken’ waar een aantal jaren geleden veel geld in werd gestopt.  Het concept en de aanpak heeft gewerkt! Terecht was Amsterdam trots op het resultaat en trots op de NV Zeedijk.

Nu lijkt het alsof de stad het gebied 1012 opgeeft. Dat bewust gekozen wordt om het gebied uit te leveren aan fout geld en het gebied minder aantrekkelijk te maken voor bewoners.  Dan hebben we over een paar jaar een historische binnenstad zonder bewoners.   Is het dan wel nog wel een historische binnenstad?  De bewoners waren er immers in de historie als eerste!
Moeten we niet erkennen dat marktwerking in onze binnenstad faalt omdat niet iedereen zich wil houden aan normale en legale regels? Moeten we niet erkennen dat met fairplay Amsterdam en de Amsterdammers gaan verliezen? Moeten we niet erkennen dat je soms moet kiezen om wat minder geld te willen verdienen om dat prachtige centrum ook echt divers en historisch te houden?

De NV Zeedijk bestaat binnenkort 30 jaar.  Ik roep de gemeente Amsterdam op om de NV een cadeau te geven waardoor de positie van de NV zal versterken. Maar ook om de omliggende straten weer terug te veroveren zodat het gebied niet verloren gaat voor de bewoners.

Het duurt nog een paar maanden, maar mag ik als eerste de NV Zeedijk feliciteren met het 30 jaar bestaan en de NV nog een heel lang en gezond leven wensen.

Ik ben zeer benieuwd naar uw reactie en uiteraard beschikbaar om hierover met u van gedachten te wisselen.

Met vriendelijke groet,

Ton Jacobs

Betrokken bewoner Zeedijk

 

SamenZeedijk is benieuwd naar uw reactie!  Mail ons:  bestuur@samenzeedijk.nl

 

Het e-mailadres van Ton Jacobs is :mailvoor@tonjacobs.eu

 

 

gebied1012

11 gedachtes over “Geachte Burgemeester, het gaat niet goed met ‘onze’ Zeedijk

  1. Zou zeggen eigen schuld,dikke bult. Ben in 2002 ooit begonnen met een cafe en verkocht in 2012. De reden was vanwege het getreiter van de gemeente over wel of niet buiten zitten met een gevelbankje.Borden en lampen die opeens na jaren moesten verdwijnen van Els Iping met dwangsommen van duizenden euro”s.Laten we het rookverbod ook niet vergeten.Betuttelingen en vertrutting daar is alles mee begonnen.Waarom ? De Gemeente Amsterdam wilde een nieuw concept, de rode loper. Normale ondernemers werden opeens als laagwaardig gezien en vroegen zich af,waar doen we het allemaal voor. Het concept cafe, gezellig met een sigaretje in het zonnetje buiten zitten viel weg en nu nemen de chocopastaboeren het over. Mijn mening is actie, reactie en wanbeleid door de Gemeente Amsterdam!

  2. “vooral nieuwe ondernemers houden zich niet aan de regels en de handhaving is ook op de Zeedijk helaas onvoldoende.”
    Tijdens enkele ‘tropische’ dagen was het een gezellige boel met extra terrasjes op de stoep, het mag dan.
    Toen het een paar graden koeler was dan wat officieel ‘tropisch’ heet trad de handhaving onmiddellijk op, maar alleen tegen de nieuwe ondernemers! Terwijl alle horeca zaken terrasjes buiten hadden staan. Opmerkelijk hoe ‘integriteitsambtenaar’ Ton, de feiten verdraaid.
    Goeie ondernemers in spe zijn terughoudend omdat ze niet weten of lopende vergunningen behouden blijven en omdat de handhaving klaarblijkelijk corrupt is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s